Spin in het web - Achtergrond

Teaser

Jorahn, Carra, Wendill en Jin gaan ieder apart en om verschillende redenen op pad naar het Oog van de Wereld, een grot in de bergen in het noorden van het land, waar de ambassadeur van de magie, de zogenaamde 'Nexus', stervende is. In een ultieme poging het verlies van de magie te voorkomen, vechten de vier tegen verraad en buitenaardse invasies en pas als ze elkaar gevonden hebben blijkt ieder zijn of haar eigen rol te hebben en blijkt die zorgvuldig georchestreerd te zijn.

Toon samenvatting

In een poging te voorkomen dat de Goden zich bemoeien met elkaars creaties hebben ze ieder hun eigen wereld gekregen en heeft elke wereld een bewaker, de zogenaamde Nexus, die controleert of bemoeienis van buitenaf wel of niet toegestaan wordt.

In de wereld van de god Erk staat de Nexus op het punt van overlijden. De opvolger van de Nexus wordt normaal gekozen uit een familie die rechtstreeks afstamt van de Nexus, maar Erk heeft de afstamming van de Nexus verwaarloosd en de dichtstbijzijnde kandidaat, de wees Carra, moet van ver komen. Ze kan haar geboorterecht alleen claimen in het 'Oog van de Wereld', de grot in het gebergte in het noorden van het land waar de Nexus woont. Onderweg ontmoet ze diverse mensen die ieder met hun eigen motief op weg zijn naar het Oog.

Jorahn, een jongen van 14 jaar oud, is lid van de laagste klasse in het land, de Kental. Jorahn's vader is eigenaar van een stal; hij levert de paarden voor de leiders van de heersende klasse, de Dul'Ketan, die in een ver land in oorlog zijn met de Wermensen, die van van vorm kunnen veranderen. Jorahn is bij zijn vader in de leer en verwacht vroeg of laat de stal over te nemen. Daar komt abrupt een einde aan als monniken van het dichtbij gelegen klooster Jorahn's dorp bezoeken om nieuwe leerlingen te recruteren voor het klooster en het leger. De Kental worden hooguit ingezet voor de ondankbare klussen die niemand anders wil doen of als kanonnenvoer in het leger. Het is een geluk bij een ongeluk dat Jorahn met een stok loopt als gevolg van een ongeluk waarin hij vertrapt is door een koerier te paard waarbij zijn dijbeen verbrijzeld is. Gelukkig ontmoet hij Hardon, zelf een Kental die Jorahn vraagt hem als assistent van de Stalmeester Keng te komen helpen in de stallen; als Stalmeester geniet Keng enig aanzien in het klooster.

In het klooster slaagt Jorahn er niet in zich het aanzien van Keng eigen te maken. Als Hardon een keer op bezoek komt, krijgen alle monniken tegelijk een soort aanval die de meesten van hen uitschakelt. Hardon ontvlucht het klooster, wetende dat hij als Kental de schuld zal krijgen. Jorahn gaat met hem mee.

Als Jorahn en Hardon op hun vlucht even bijkomen in de Thermen van Hin'ti, wordt Jorahn door een onbekende huurmoordenaar aangevallen met een giftige pijl; de enige manier waarop Hardon hem kan redden is door zijn eigen levensenergie te koppelen aan die van Jorahn.

Carra, een jonge vrouw, probeert in de straten van de stad Sente te overleven. Om minder kwetsbaar over te komen heeft ze haar borsten afgebonden met lappen linnen en probeert ze als jongen door het leven te gaan. Als ze een bezoek brengt aan de markt wordt ze door wachters opgejaagd en moet ze uiteindelijk schuilen in de Lilendi, de rivier die Sente scheidt van haar tweelingstad Sen'te. Als ze weer uit het water wil klimmen wordt ze meegesleurd door de sterk stromende rivier en ze wordt ternauwernood van de verdrinkings dood gered door de oude Unni, die als jutter leeft van wat hij uit de Lilendi vist. Hij laat haar achter op de oever van Sen'te, waar ze wanhopig de weg terug naar Sente probeert te vinden en daarbij in een hinderlaag loopt van een lokale bende. Die laten haar voor dood achter en ze wordt gevonden door de 'Helers', een groep vrijwilligers die in Sen'te een kliniek runnen voor diegenen die de zorg niet kunnen betalen. Ze ontmoet de arts Na'men, die er tijdens de verzorging van haar wonden achter is gekomen dat ze een vrouw is.

Wordt vervolgd...

Sample (vier hoofdstukken)